Speakers corner

Uppdrag Belysning-/ möbelformgivning
Plats Uppsala
Beställare Uppsala kommun
År 2011

En plats där man kan synas och höras. En plats att stanna till och mötas vid. En plats för politik, poesi, sång eller debatt. En plats i staden som folk känner till.

Förslaget resulterade i en upphöjd plats belyst med en stor skrivbordslampa. Från tanken i lampans sken vid skrivbordet får det skrivna ordet en plats att spontant uttalas i staden. Platsen har en enkel utformning men med en stark och tydlig idé. 

Ett lågt podium och en belysningsarmatur markerar platsen för Uppsalas Speakers Corner och rymmer 1-3 talare. Platsen kompletteras med en låg fast pall, en trappstege, som ger fler möjligheter att synas och höras. Platsen alla delar har fått ett sammanhållet uttryck och är byggd av plåt och lackats i en kulör.

 Genom sin placering och annonsering med lampa och pall syns Speakers Corner i stadsrummet. Med en diskret infälld ramp i plattan görs den tillgänglig för rörelsehindrade. Genom att göra utsparning i plattans underkant för pallgafflar kan den demonteras, lyftas och flyttas till en ny plats i staden. 

© 2024 Karavan Landskapsarkitekter

 

Uppsala
Fyristorg 6, 2 tr
753 10 Uppsala
Tel+46 (0)72-222 71 91
kontoret@karavanlandskap.se

Stockholm
Kungsholmstorg 16
112 21 Stockholm
Tel +46 (0)72-222 71 91
kontoret@karavanlandskap.se