Nominering till Landmärket 2023!
2024-03-05

Elsa Eschelssons park är nominerad till Sveriges Arkitekters landskapsarkitekturpris Landmärket!
Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april.

Ur juryns motivering:

Elsa Eschelssons park är ett ambitiöst och inspirerande projekt som med innovativ gestaltning lyckas med mycket på begränsad yta. Två stora samhällsutmaningar – hantering av klimateffekterna och behovet av ökad rörelse för folkhälsa – adresseras genom en kombination av dagvattendamm, skyfallsanläggning, skejtpark och basketplan. Parkens ena kant är strikt konstruerad, den andra organiskt inlevelsefull. Det blir en träffsäker kombination av vattenhantering, ungdomars aktivitetsbehov och återhållsam men effektfull växtlighet. Det här är inte en plats för alla, men kanske för dem som ofta känner sig undanträngda i staden. I en stadsdel på tillväxt i Uppsala får för en gångs skull ungdomars basketspel och skejttricks låta lite. Men den som vill hänga mer stillsamt vid vattnet eller söka återhämtning en stund där vinden susar genom böljande gräsvippor finner också sin plats här.”

Läs hela motiveringen, mer om priset och de nominerade på Sveriges Arkitekters hemsida.

Du kan även läsa mer om Elsa Eschelssons park här.

God jul!
2023-12-21

Nu närmar det sig julledighet och vi på Karavan vill passa på att tacka för året som gått, alla spännande projekt och fina samarbeten. Vi önskar er en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Kontoret håller stängt v 52, sedan ses vi igen 2024!

Bilden är från Rådhustorget i Vadstena.

Välkommen Helena!
2023-10-20

Välkommen säger vi till vår nya kontorsassistent, Helena Löfgren! Vi är väldigt glada över att ha med oss henne i Karavan-gänget. Helena jobbade senast på PE Teknik och Arkitektur.

Workshop barnperspektiv!
2023-09-27

I veckan hade vi besök av Lisa Skiöld från Barnombudet som höll en inspirerande föreläsning om barnperspektivet i utemiljön. Föreläsningen följdes av en workshop där vi alla på Karavan i grupper diskuterade och reflekterade kring våra egna projekt ur ett barnperspektiv.

Välkommen Sofia!
2023-09-11

Varmt välkommen till Karavan, Sofia Andersson!
Sofia är nyutexaminerad landskapsarkitekt från SLU Ultuna och har tidigare gjort praktik hos oss. Kul att ha med dig i gänget igen!

Tillbaka på kontoret!
2023-08-14

Efter en lång och skön sommar är vi nu tillbaka och ser fram emot att börja med våra roliga projekt och ta tag i nya utmaningar!

Bilden är från Källparken i stadsdelen Sala Backe i Uppsala. Här kan du bland annat klättra, gymma eller varför inte sätta upp din egen pjäs i parkens amfiteater – ett perfekt besöksmål nu i augustisolen.

Här kan du läsa mer om parken!

Parken vid Sunnanbyplan invigd
2023-06-12

Nu har banden klippts och parken vid Sunnanbyplan i Rinkeby har invigts! Karavan har arbetat med upprustningen av parkytan som nu öppnats upp och bjuder in till vistelse och lek. Genom parken slingrar sig sittmurar i mjuka former som bryter av mot den rätvinkliga bebyggelsestrukturen och de vackra blodlönnarna har bevarats vilka skapar en stark karaktär.

Läs mer om projektet här!

Stora torget i Uppsala är invigt
2023-06-05

I helgen invigdes äntligen Stora torget! Torget har omvandlats från busshållplats till en mötesplats som vi hoppas Uppsalaborna kommer att uppskatta. All sten från torget har i princip återanvänts och staden har därmed verkat för ett minskat klimatavtryck. Tack till Uppsala kommun, Citysamverkan, Structor och Lightbureau för ett fint samarbete!

Workshop om hållbarhetsarbetet
2023-04-28

Den här veckan samlade vi hela kontoret för att utvecklas och inspireras i vårt hållbarhetsarbete. 
Tack till Theo Voulgaridis, hållbarhetsstrateg på Norconsult, för en inspirerande föreläsning om möjligheter i hållbarhetsarbetet utifrån konsultrollen!

Nominering Gävles arkitekturpris
2023-04-24

Östra Drottninggatan är nominerat till Gävle kommuns arkitekturpris 2023. Karavan har ritat den hela 300 meter långa gågatan som belagts med ett unikt och formstarkt markmönster som skapar ett sammanhållet golv. Den linspända belysningen bildar ett tak över gatan och armaturen, som tagits fram i samarbete med Black ljusdesign, anknyter till Gästriklands landskapsblomma liljekonvalj.

Vinnaren av Gävle kommuns arkitekturpris 2023 utses till sommaren.

Här kan du läsa mer om Östra Drottninggatan.
Läs mer hos Gävle kommun om priset och övriga nominerade.

Tidskriften Arkitektur
2023-04-21

I senaste utgåvan av Tidskriften Arkitektur kan du läsa om vårt projekt Gågatan södra i Uppsala. Gatan har en sammanhållande funktion i ett brokigt stadsrum, med ett lugnt och samtidigt livfullt gestaltat golv av granit.

”Det är lätt att gå bort sig och vilja göra för mycket. Det modiga är i stället att göra lite. Precis som på Gågatan södra, en landskapsarkitektur som vågar tro på stadsrummets inneboende kvaliteter.”

En välskriven artikel med känsla och fina beskrivningar av projektet i sitt sammanhang.

 Läs mer om projektet här!

Nytt kontor i Stockholm
2023-04-03

Karavan har flyttat till nya kontorslokaler i Stockholm och sitter nu tillsammans med Marge Arkitekter på Kungsholmstorg 16.

Väldigt kul och spännande tycker vi! Har du vägarna förbi – kom in och säg hej!

Nominering till Landmärket 2022!
2023-03-07

Siegbahnsparken är nominerat till Sveriges Arkitekters landskapsarkitekturpris Landmärket!
Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 13 mars.

Ur juryns motivering:

”Att omsorgen om detaljerna är hög syns inte minst i den vackert formgivna utrustningen, som i sina naturmaterial och färgskala ger parken personlighet. Intrycket är att alla åldrar ska trivas här. Siegbahnsparken är ett starkt exempel på en landskapsarkitektur som med insikt om klimatavtrycket förädlar landskapets former och innehåll utan att kompromissa med gestaltningen. Resultatet är en stilfull och harmonisk helhet.”

Läs hela motiveringen, mer om priset och de nominerade på Sveriges Arkitekters hemsida.
Du kan även läsa mer om Siegbahnsparken här.

Karavan vinner Stenpriset 2022!
2022-12-08

Vårt projekt Gågatan södra i Uppsala vinner priset med följande fina motivering från juryn:
”För att stadens hjärta ska slå krävs ett ständigt tillflöde av människor som vill vara där. Karavan är kirurgerna som inte bara har förstärkt Uppsalas kroppspulsåder, utan även sett till att den klarar det yttre trycket från en snabbt växande stad genom att ge den en ny gestaltning, med nya och levande funktioner. Stenen har spelat en avgörande roll för att bevara småskaligheten och samtidigt skapa en gemensam rumskänsla åt handelsgatans många olika butiker. Med ett skenbart improviserat mönster i beläggningen har stenen inte bara löst upp flöden, den har även fått utrymme för sin naturliga och unika variation. Uppsala nya gågata är kort sagt estetisk, hållbar och nyskapande i varje detalj.”

Läs mer om projektet på vår hemsida.

Välkommen Anton!
2022-10-28

Vi hälsar vår nyaste medarbetare Anton Axelsson varmt välkommen! Anton är nyutexaminerad landskapsarkitekt från SLU Ultuna och kommer att arbeta hos oss de kommande månaderna.

 

 

Finalist Stenpriset 2022!
2022-10-17

Karavans projekt Södra gågatan i Uppsala är en av tre finalister i Stenpriset 2022 som varje år delas ut av Sveriges Stenindustriförbund.
– Markbeläggningen består av natursten i olika bearbetningar och format, placerade i ett upplevt slumpvis mönster. Ett tidlöst golv som samtidigt är hållbart och med litet klimatavtryck.

Läs mer om projektet på vår hemsida.

 

Invigning av Elsaparken!
2022-10-12

Nu är Elsa Eschelssons park invigd! I helgen fylldes aktivitetsytan med livlig lek och rörelse, dansuppträdande och publik då Uppsala kommun berättade om parken och stadsutvecklingen i Rosendal. Gör gärna ett besök i parken och njut av höstsolen på bryggan, skejta i ramperna eller varför inte se vad som händer när det regnar!

Läs mer om projektet på vår hemsida.

 

Platsbesök i Björklunds hage!
2022-09-07

Just nu arbetar vi med flera projekt åt Trafikkontoret i Stockholm. Ett av dem är Björklunds hage i Norra Ängby park i Bromma där vi precis påbörjat arbetet med en upprustning av parken och lekplatsen. Parken omges av den småskaliga villabebyggelsen i Norra Ängby – en av Stockholms trädgårdsstäder som växte fram på 1920- och 1930-talet. Här finns också en 4H-gård att besöka!

I uppdraget ingår att ta fram programhandling utifrån en digital medborgardialog och parkplan för upprustning av befintlig lekplats, park samt gång- och cykelstråk.

 

Ny adress i Stockholm!
2022-09-01

Karavan har flyttat till nya kontorslokaler i Stockholm och sitter nu på Norrtullsgatan 12N i gamla Hamburgerbryggeriet.

Brygghuset har precis renoverats till ett modernt cowork och vi delar som innan lokaler med DAP.
Kul tycker vi! Kom förbi och säg hej om du är i krokarna!

 

Nu är vi tillbaka!
2022-08-18

Efter en skön sommar är vi nu tillbaka och ser fram emot att börja med våra roliga projekt!

Bilden är från Norrtälje Å-rum som var ett av våra första projekt och är väl värt ett besök under augustis ljuva dagar.

 

Välkommen tillbaka Emma!
2022-05-05

Välkommen tillbaka till Karavan, Emma Söderström! Vi är glada över att ha Emma tillbaka i vårt team efter att hon har jobbat två år som planarkitekt på Uppsala kommun.

 

Invigning nya Hässelby torg
2022-04-28

Den upprustade gångtunneln är den sista pusselbiten i upprustningen av hela Hässelby torg med parkstråket och Ormängstorget. I gångtunneln finns nu en permanent utställning om Hässelby gårds historia och stadsutveckling ända fram till idag.

Utställningen är formgiven av Sepidar Hosseini och framtagen av Karavan tillsammans med arkivarie och beställare på Stockholm stad.

 

Tidskriften Paysage Topscape
2022-04-06

Vi är glada över att se vårt projekt Farsta Strandbad uppmärksammas internationellt! Paysage Topscape är en internationell tidskrift baserad i Italien hängiven den samtida landskapsarkitekturen. Artikeln om Farsta Strandbad finns att läsa i senaste numret av Topscape #47.

Läs mer om projektet på vår hemsida eller på Landezine.

 

Välkommen Nora!
2022-03-28

Välkommen säger vi till Nora Juhlin! Nora har praktik hos oss under våren samtidigt som hon studerar vid landskapsarkitektprogrammet på Alnarp.

 

Välkommen Hanna!
2022-02-22

Välkommen till Karavan, Hanna Axelsson! Vi är glada över att ha Hanna med oss i gänget. Hon jobbade senast på Archus. 

 

Östra Drottninggatan på Landezine
2022-01-19

Projektet Östra Drottninggatan i Gävle finns nu publicerat på den internationella landskapsarkitektplattformen Landezine. Karavan har ritat den hela 300 meter långa gågatan och belysningsarmaturen har tagits fram tillsammans med Black ljusdesign.

Läs mer om projektet på Landezine eller på vår hemsida.

 

Nytt år, nya tag!
2022-01-18

Nu är vi på Karavan i gång och har startat upp med nya, spännande projekt för året. Vi hoppas 2022 blir ett givande år och att vi snart kan ses på kontoren igen.

Snögubben hann med ett kort besök i Siegbahnsparken. Läs mer om parken här!

 

Nominering till Värmlands arkitekturpris
2021-12-09

Kristinehamns stadspark med anslutande gång- och cykelbro är nominerat till Sveriges Arkitekter Värmland Arkitekturpris! Karavan har ritat parken som fungerar som en grön oas och ett gemensamt vardagsrum för Kristinehamnsbor och besökare. Bron är ritad av &Rundquist. Vi väntar spänt på att vinnaren utses i januari 2022!

Här kan du läsa mer om Kristinehamns stadspark.
Läs mer hos Sveriges Arkitekter om priset och övriga nominerade.

 

Film om Rosendal
2021-11-19

Se Karavans Henrik Thuring berätta om våra projekt i Rosendal i Nolas fina film om området! Henrik förklarar hur höga klimat- och hållbarhetsambitioner har översatts till smarta designlösningar i de olika projekten, som Du kan läsa mer om här:

Klimatanpassning i Rosendal, Carlshage och Siegbahnsparken, Solvallsparken samt Kvarteret Grindstugan.

 

 

Invigning av Uppsala gågata
2021-11-12

Äntligen har bandet klippts och Uppsalas södra gågata är invigd! Uppsala kommun höll i festligheterna på plats med musik, cirkusunderhållning och aktiviteter hos verksamheterna längs gågatan. Karavan har tagit fram gestaltningsprogram och projekterat den nya gatan.

Läs mer om projektet Gågatan Södra här!

 

 

Scandinavian Green Roof Award 2020
2021-09-30

Prisutdelning! Karavan har arbetat med taken på Vasakronans stora omvandlingsprojektet Kv Hästskon vid Sergels torg, som tilldelats Scandinavian Green Roof Award 2020. Ett Leed platinum-certifierat projekt med höga miljöambitioner. Taken är utformade för att rymma sociala platser för samvaro för de som arbetar i huset, och för att ge ekologiska mervärden och främja biologisk mångfald. Av de 5 900 kvm stora taken är 60% grönt. Här har planterats 400 buskar, 2 000 vårblommande lökar och mer än 3 000 perenner. På ett av taken finns också en restaurang och publik takbar öppen för allmänheten. Arbetet med att anlägga taken utfördes av Urbangreen. Läs mer om projektet Sergelhusen.

Juryns motivering lyder:

“Turning grey to green –
The 2020 Green roof award is awarded to the green roof installations on Sergelhuset. This project is a renovation project where new green systems have been added where there previously were very few. The new vegetation systems are multifunctional in its true sense and they add biodiversity values, stormwater function, and particular recreational values in a densely built-up area. It is generally hard to include green roofs on existing buildings, but this project shows that it is possible to add large surfaces and with high quality.”

Läs mer om utmärkelsen hos Scandinavian Green Infrastructure Association.

 

Vi blir fler!
2021-09-08

Vi har utökat vårt team och hälsar vår nya medarbetare Sofie Taylor välkommen! 

 

 

 

KARAVAN on LANDEZINE front page
2020-01-18

We’re happy to be the selected office highlight on the frontpage of international landscape site LANDEZINE this week!
Three more projects are featured – Anna Petrus Park, Carlsgahage & Siegbahnparken and Farsta Lakeside Boardwalk.
Take your time an learn to know our office and projects at the LANDEZINE website.

Stora torget i Uppsala
2020-09-28

Vi har fått uppdraget att jobba med utvecklingen av Stora torget i Uppsala. Torget ligger mitt i rutnätsstadens kärna och är ett speciellt torg med lång historia. Vi kommer berätta mer under arbetets gång.

S:t Göransparken på Kungsholmen invigd
2020-06-09

Nu har St Göransparken på Kungsholmen i Stockholm öppnat upp! Trots att den inte blev någon vanlig invigning pga Covid-19 restriktioner så har folk redan hittat hit och gjort parken till sin. Barnvagnarna står uppradade utanför lekplatsen, folk sitter (på behörigt avstånd) på parkens alla sittplatser och fåglarna badar i fågelbadet. Läs mer om parken här!

KARAVAN är nominerade till Landskapsarkitekturpriset!
2020-02-03

Karavans projekt Farsta strandbad är nominerat till priset för bästa landskapsarkitektur 2019! Bryggan och strandbadet är en del av rekreationsstråket längs Magelungen i Farsta som utförts på uppdrag av Trafikkontoret, Stockholms Stad.
Ur motiveringen:
”Den nya bryggan vid Farsta strandbad är ett inspirerande exempel på vardaglig landskapsarkitektur när den är som bäst. Genom förädling av en plats med väl avvägda tillägg skapas ett fint tillskott i människors liv och en lust att ta sig ut och uppleva det vackra i närmiljön.”

Invigning av Siegbahnsparken
2019-10-24

Lördag 26/10 kl 11 är det invigning av Siegbahnparken i Rosendal, Uppsala!
Det bjuds på fika, Karavans Anna Varenhorst berättar om parken, visning av Siegbahnsparkens nya konst, parkouruppvisning mm
Karavan har formgivit och projekterat parken på uppdrag av Uppsala kommun.
Läs mer om projekten Siegbahnsparken och Carlshage!

Landskapsarkitekter tar vid efter #ArchitectsDeclare
2019-10-21

Karavan var en av många arkitektkontor som skrev under på klimatupproret #architectsdeclare ! Nu tas det vidare och Karavan var en av landskapsarkitektkontoren som träffades för att diskutera utmaningar och möjligheter för oss som landskapsarkitekter! På intitiativ av @urbio_landskap samlades idag 24 landskapsarkitekter för en nätverksträff.

Bild från @sveriges_arkitekter

Sergelhusens taklandskap byggs
2019-10-15

Högt upp i Stockholm city byggs nu Sergelhusens tak. Karavan har jobbat med taklandskapen åt NCC, Zengun och Veidekke på uppdrag åt Vasakronan. På taken kommer finnas stora gröna ytor med växter och träd som tar om hand och fördröjer regnvatten, specialbyggda sittgradänger och träsoffor. Hela projektet är miljöcertifierat enligt LEED.
Projekteringen omfattar tre gröna takterrasser, med ytor för samvaro, skybar, Soltrappan och delar av Malmskillnadsgatan i markplan.

Se mer på Karavans Instagram här.

Kristinehamns stadspark är invigd
2019-09-18

Nu är Kristinehamns stadspark officiellt invigd!

Läs mer om projektet här.

Sveriges Arkitekter skriver om tävlingsvinsten
2019-08-20

Sveriges Arkitekter skriver om vårt vinnande förslag i tävlingen om Rådhustorget och Apotekstomten i Vadstena. Artikeln kommer även ut i nästa nummer av Arkitekten. Läs artikeln här.

Ur juryns bedömning:

”Förslaget syftar till att skapa tre tydliga tematiska rum utifrån en teatermetafor med en foajé, en salong samt en loge. De tre olika och tydliga karaktärerna ger förslaget styrka. Förslaget har en logik och arbetar genom de nya tilläggen med tydliga riktningar, vilket på ett subtilt sätt förstärker torgets något koniska form. Torg och park har utvecklats med ett elegant och kontrasterande formspråk. Apotekstomten med sin organiska form som ställs mot torgets mer strama linjer, som framhäver den medeltida stadsplanens skevhet och som kilar in sig i det medeltida stadsplanemönstret. Apotekstomtens föreslagna utformning bedöms ge goda förutsättningar att kunna ta hand om platsens topografi samt nivåskillnader.”

Övriga förslagsställare och förslag var: Mandaworks ”Trådar väver fält ”, AJ Landskap ”Här och nu” och White arkitekter ”Väva”.

Karavan vinner arkitekttävling i Vadstena!
2019-07-01

Karavan har vunnit tävlingen om utformning av Rådhustorget och Apotekstomten i Vadstena. Projekttävlingen arrangerades av Vadstena kommun och genomfördes i samarbete med Sveriges Arkitekter. Genom en öppen prekvalificering valdes fyra tävlande team ut och nu står Karavan som vinnare av arkitekttävlingen efter bedömning av en utvald jury.

Se mer om förslaget här!

Siegbahnsparken byggs
2019-06-28

Just nu byggs Siegbahnsparken i Rosenadal i Uppsala. Aktivitetsleken bland trädstammarna börjar ta form tillsammans med Torparträdgårdens lekplats. Parken beräknas stå klar under hösten.

Läs mer om projekten Siegbahnsparken och Carlshage!

Inspiration Rosendal vann Bostadspriset
2019-03-20

Karavan har gjort utvändig miljö för Inspiration Rosendal som tog hem Bostadspriset 2018! Stort grattis och tack för gott samarbete arkitekt Mikael Ahrbom, Christensen & Co, och Rosendal Fastigheter som alltid verkar för att genomföra innovativa och intressanta projekt i Uppsala!

Se mer om projektet här.

Bostadspriset
2019-01-15

Inspiration Rosendal är nominerat till Bostadspriset 2018! Karavan har projekterat utemiljön med aktivitetsytor på taket, allmänna ytor i gatuplan och en skyddad innergård. Ansvarig arkitekt är Christensen & Co, beställare Rosendal Fastigheter.
Vinnaren utses vid Arkitekturgalan 19 mars i Stockholm.

Se mer om projektet här.

Di Gasell 2018
2018-12-12

Karavans Kristina Ehrstedt är intervjuad i Dagens Industri, med anledning av att vi är ett av företagen bland årets Di Gasell 2018!

Läs artikeln här.

Nytt kontor i Stockholm
2018-09-06

Vi har flyttat i Stockholm och sitter numera tillsammans med DAP arkitekter på David Bagares gata 3. Jättekul tycker vi! Har du vägarna förbi kom in och säg hej

Karavan på Landezine
2018-08-10

Vi är stolta att nu ha två projekt publicerade på internationella landskapsarkitekt-siten Landezine! Det är Brotorget och Solvallsparken, som också är bland de mest visade på sidan.

Källparken rustas upp
2018-02-10

Nu sker upprustning av Källparken i Uppsala som beräknas vara klart sommaren 2018. Utöver att den befintliga amfiteatern rustas görs lekplatsen om och parken får ett par tillägg som grillplats, höga gungor, boulderingblock och träningsutrustning.

Brotorget nominerat till sienapriset 2017
2017-09-29

Brotorget i Bollnäs nomineras till Sienapriset 2017! Karavan vann tävlingen om torgets gestaltning med förslaget ”Hjärta Bollnäs” för fyra år sedan. Förra hösten stod torget klart.

Läs mer om tävlingen och förslaget på Sveriges arkitekter.
Läs mer om projektet på vår hemsida.

Brotorget i Bollnäs
2017-09-29

Det nya Brotorget är en plats att komma hem till, en plats att mötas på och vara på, en plats med hemkänsla och värme för ung som gammal, sommar som vinter. Karavan vann med förslaget ”Hjärta Bollnäs” tävlingen om gestaltning av Brotorget och omgivande gator i Bollnäs centrum.

Läs mer om torget här!

Lekhus till förskola
2017-06-28

Nu byggs lekhusen till Vaksala prästgårds förskolegård på Kåbo snickeri. Husen är specialritade av Karavan, för att samspela med den historiska prästgårdsmiljön.

Karavan i Landskap Nu!
2017-01-25

Karavan har med ett projekt i den nya boken Landskap Nu!, en bok om samtida svensk landskapsarkitektur. Där kan du läsa om vårt vinnande förslag för Slottstorget, Å-rummet och Rådhusesplanaden i Gävle. Boken sammanfattar över 50 aktuella projekt med foton, skisser och beskrivande texter. Läs mer om boken och köp den på förlagets sida eller här i butik.

© 2024 Karavan Landskapsarkitekter

 

Uppsala
Fyristorg 6, 2 tr
753 10 Uppsala
Tel+46 (0)72-222 71 91
kontoret@karavanlandskap.se

Stockholm
Kungsholmstorg 16
112 21 Stockholm
Tel +46 (0)72-222 71 91
kontoret@karavanlandskap.se