Scandinavian Green Roof Award 2020
2021-09-30

Prisutdelning! Karavan har arbetat med taken på Vasakronans stora omvandlingsprojektet Kv Hästskon vid Sergels torg, som tilldelats Scandinavian Green Roof Award 2020. Ett Leed platinum-certifierat projekt med höga miljöambitioner. Taken är utformade för att rymma sociala platser för samvaro för de som arbetar i huset, och för att ge ekologiska mervärden och främja biologisk mångfald. Av de 5 900 kvm stora taken är 60% grönt. Här har planterats 400 buskar, 2 000 vårblommande lökar och mer än 3 000 perenner. På ett av taken finns också en restaurang och publik takbar öppen för allmänheten. Arbetet med att anlägga taken utfördes av Urbangreen. Läs mer om projektet Sergelhusen.

Juryns motivering lyder:

“Turning grey to green –
The 2020 Green roof award is awarded to the green roof installations on Sergelhuset. This project is a renovation project where new green systems have been added where there previously were very few. The new vegetation systems are multifunctional in its true sense and they add biodiversity values, stormwater function, and particular recreational values in a densely built-up area. It is generally hard to include green roofs on existing buildings, but this project shows that it is possible to add large surfaces and with high quality.”

Läs mer om utmärkelsen hos Scandinavian Green Infrastructure Association.

 

Vill du arbeta med oss?
2021-09-13

Vi söker nu en handläggande landskapsarkitekt med minst fem års erfarenhet till oss på Karavan. Din arbetsplats kommer vara i Stockholm. Maila din ansökan senast torsdag 30 september till karin.danielsson@karavanlandskap.se.

Vi blir fler!
2021-09-08

Vi har utökat vårt team och hälsar vår nya medarbetare Sofie Taylor välkommen! 

 

 

 

KARAVAN on LANDEZINE front page
2020-01-18

We’re happy to be the selected office highlight on the frontpage of international landscape site LANDEZINE this week! 
Three more projects are featured – Anna Petrus Park, Carlsgahage & Siegbahnparken and Farsta Lakeside Boardwalk. 
Take your time an learn to know our office and projects at the LANDEZINE website.

3:e pris i internationell tävling
2020-11-19

Karavan har erhöll tredje pris i den stora landskapsarkitekturtävling som vi arbetat med under våren och sommaren! Tävlingen omfattade den ca 17 ha stora parken Tuchkov Buyan Park intill floden Neva i centrala Sankt Petersburg, Ryssland.

Totalt valdes åtta team ut av 229 inkomna ansökningar från 50 länder för att delta i tävlingen. Vårt bidrag ”More than meets the eye” togs fram i samarbete med det ryska kontoret Chvoya, Miles & Yards (Ryssland), Edge (Sverige) och John Lööf Green.

För mer info om tävlingen: https://park-spb.ru/eng

För mer info om tävlingens resultat och bidragen: https://park-spb.ru/results-eng

Stora torget i Uppsala
2020-09-28

Vi har fått uppdraget att jobba med utvecklingen av Stora torget i Uppsala. Torget ligger mitt i rutnätsstadens kärna och är ett speciellt torg med lång historia. Vi kommer berätta mer under arbetets gång. 

Uppsala kommun vill veta vad Uppsalaborna tycker och önskar – fram till 15/9 kan du fylla i enkäten på Uppsala kommuns webbplats: 
Dialogfrågor kring förändringar av Stora torget

S:t Göransparken på Kungsholmen invigd
2020-06-09

Nu har St Göransparken på Kungsholmen i Stockholm öppnat upp! Trots att den inte blev någon vanlig invigning pga Covid-19 restriktioner så har folk redan hittat hit och gjort parken till sin. Barnvagnarna står uppradade utanför lekplatsen, folk sitter (på behörigt avstånd) på parkens alla sittplatser och fåglarna badar i fågelbadet. 

KARAVAN i internationell arkitekttävling
2020-02-12

KARAVAN är med och tävlar i den stora landskapsarkitekturtävlingen för Tuchkov Buyan Park i Sankt Petersburg, Ryssland. Tillsammans med ryska kontoret Chvoya deltar vi i team med Miles & Yards (Ryssland), Edge (Sverige) och John Lööf Green. 
Arbetet med tävlingen pågår under våren och i juni utses vinnaren. 
Tuchkov Buyan Park omfattar ca 17 ha och ligger i centrala Sankt Petersburg. 229 ansökningar från 50 länder kom in, och bland de sökande valdes åtta team ut. Bland de tävlande teamen finns flera världskända kontor:
  • Agence Ter (France) and Philippe Rahm architectes (France)
  • Bjarke Ingels Group, (United States)
  • JV Vogt (Switzerland) and Herzog & de Meuron (Switzerland)
  • Kengo Kuma and Associates (France)
  • Michel Desvigne Paysagiste (France) and Meganom (Russia, Moscow)
  • Studio 44 (Russia, Saint Petersburg) and West 8 (Netherlands)
  • Chvoya (Russia, Saint Petersburg), KARAVAN landskapsarkitekter (Sweden) and Miles & Yards (Russia, Saint Petersburg)
  • Praxys paysage & territoire (France) and KATARSIS Architects (Russia, Saint Petersburg)

För mer info besök: https://park-spb.ru/eng 

KARAVAN är nominerade till Landskapsarkitekturpriset!
2020-02-03

Karavans projekt Farsta strandbad är nominerat till priset för bästa landskapsarkitektur 2019! Bryggan och strandbadet är en del av rekreationsstråket längs Magelungen i Farsta som utförts på uppdrag av Trafikkontoret, Stockholms Stad. 
Ur motiveringen:
”Den nya bryggan vid Farsta strandbad är ett inspirerande exempel på vardaglig landskapsarkitektur när den är som bäst. Genom förädling av en plats med väl avvägda tillägg skapas ett fint tillskott i människors liv och en lust att ta sig ut och uppleva det vackra i närmiljön.”

Invigning av Siegbahnsparken
2019-10-24

Lördag 26/10 kl 11 är det invigning av Siegbahnparken i Rosendal, Uppsala!
Det bjuds på fika, Karavans Anna Varenhorst berättar om parken, visning av Siegbahnsparkens nya konst, parkouruppvisning mm
Karavan har formgivit och projekterat parken på uppdrag av Uppsala kommun.
 

Landskapsarkitekter tar vid efter #ArchitectsDeclare
2019-10-21

Karavan var en av många arkitektkontor som skrev under på klimatupproret #architectsdeclare ! Nu tas det vidare och Karavan var en av landskapsarkitektkontoren som träffades för att diskutera utmaningar och möjligheter för oss som landskapsarkitekter! På intitiativ av @urbio_landskap samlades idag 24 landskapsarkitekter för en nätverksträff.

Bild från @sveriges_arkitekter 

Sergelhusens taklandskap byggs
2019-10-15

Högt upp i Stockholm city byggs nu Sergelhusens tak. Karavan har jobbat med taklandskapen åt NCC, Zengun och Veidekke på uppdrag åt Vasakronan. På taken kommer finnas stora gröna ytor med växter och träd som tar om hand och fördröjer regnvatten, specialbyggda sittgradänger och träsoffor. Hela projektet är miljöcertifierat enligt LEED.
Projekteringen omfattar tre gröna takterrasser, med ytor för samvaro, skybar, Soltrappan och delar av Malmskillnadsgatan i markplan.
Se mer på Karavans Instagram här.

Kristinehamns stadspark är invigd
2019-09-18

Nu är Kristinehamns stadspark officiellt invigd! Läs mer om projektet här.

Sveriges Arkitekter skriver om tävlingsvinsten
2019-08-20

Sveriges Arkitekter skriver om vårt vinnande förslag i tävlingen om Rådhustorget och Apotekstomten i Vadstena. Artikeln kommer även ut i nästa nummer av Arkitekten. Läs artikeln här.

Ur juryns bedömning:

”Förslaget syftar till att skapa tre tydliga tematiska rum utifrån en teatermetafor med en foajé, en salong samt en loge. De tre olika och tydliga karaktärerna ger förslaget styrka. Förslaget har en logik och arbetar genom de nya tilläggen med tydliga riktningar, vilket på ett subtilt sätt förstärker torgets något koniska form. Torg och park har utvecklats med ett elegant och kontrasterande formspråk. Apotekstomten med sin organiska form som ställs mot torgets mer strama linjer, som framhäver den medeltida stadsplanens skevhet och som kilar in sig i det medeltida stadsplanemönstret. Apotekstomtens föreslagna utformning bedöms ge goda förutsättningar att kunna ta hand om platsens topografi samt nivåskillnader.”

Övriga förslagsställare och förslag var: Mandaworks ”Trådar väver fält ”, AJ Landskap ”Här och nu” och White arkitekter ”Väva”.

Karavan vinner arkitekttävling i Vadstena!
2019-07-01

Karavan har vunnit tävlingen om utformning av Rådhustorget och Apotekstomten i Vadstena. Projekttävlingen arrangerades av Vadstena kommun och genomfördes i samarbete med Sveriges Arkitekter. Genom en öppen prekvalificering valdes fyra tävlande team ut och nu står Karavan som vinnare av arkitekttävlingen efter bedömning av en utvald jury.

Se mer om förslaget här!

Siegbahnsparken byggs
2019-06-28

Just nu byggs Siegbahnsparken i Rosenadal i Uppsala. Aktivitetsleken bland trädstammarna börjar ta form tillsammans med Torparträdgårdens lekplats. Parken beräknas stå klar under hösten.

Se mer om projekten Carlshage och Siegbahnsparken här.

Inspiration Rosendal vann Bostadspriset
2019-03-20

Karavan har gjort utvändig miljö för Inspiration Rosendal som tog hem Bostadspriset 2018! Stort grattis och tack för gott samarbete arkitekt Mikael Ahrbom, Christensen & Co, och Rosendal Fastigheter som alltid verkar för att genomföra innovativa och intressanta projekt i Uppsala!

Se mer om projektet här.

Bostadspriset
2019-01-15

Inspiration Rosendal är nominerat till Bostadspriset 2018! Karavan har projekterat utemiljön med aktivitetsytor på taket, allmänna ytor i gatuplan och en skyddad innergård. Ansvarig arkitekt är Christensen & Co, beställare Rosendal Fastigheter. 
Vinnaren utses vid Arkitekturgalan 19 mars i Stockholm. 

Se mer om projektet här.

Di Gasell 2018
2018-12-12

Karavans Kristina Ehrstedt är intervjuad i Dagens Industri, med anledning av att vi är ett av företagen bland årets Di Gasell 2018!

Läs artikeln här.

Nytt kontor i Stockholm
2018-09-06

Vi har flyttat i Stockholm och sitter numera tillsammans med DAP arkitekter på David Bagares gata 3. Jättekul tycker vi! Har du vägarna förbi kom in och säg hej

Karavan på Landezine
2018-08-10

Vi är stolta att nu ha två projekt publicerade på internationella landskapsarkitekt-siten Landezine! Det är Brotorget och Solvallsparken, som också är bland de mest visade på sidan.

Källparken rustas upp
2018-02-10

Nu sker upprustning av Källparken i Uppsala som beräknas vara klart sommaren 2018. Utöver att den befintliga amfiteatern rustas görs lekplatsen om och parken får ett par tillägg som grillplats, höga gungor, boulderingblock och träningsutrustning.

Brotorget nominerat till sienapriset 2017
2017-09-29

Brotorget i Bollnäs nomineras till Sienapriset 2017! Karavan vann tävlingen om torgets gestaltning med förslaget ”Hjärta Bollnäs” för fyra år sedan. Förra hösten stod torget klart. Läs mer om nomineringarna på Sveriges arkitekter. 
Läs mer om projektet här.

Brotorget i Bollnäs
2017-09-29

Det nya Brotorget är en plats att komma hem till, en plats att mötas på och vara på, en plats med hemkänsla och värme för ung som gammal, sommar som vinter. Karavan vann med förslaget ”Hjärta Bollnäs” tävlingen om gestaltning av Brotorget och omgivande gator i Bollnäs centrum. Läs mer …

Lekhus till förskola
2017-06-28

Nu byggs lekhusen till Vaksala prästgårds förskolegård på Kåbo snickeri. Husen är specialritade av Karavan, för att samspela med den historiska prästgårdsmiljön.

Karavan i Landskap Nu!
2017-01-25

Karavan har med ett projekt i den nya boken Landskap Nu!, en bok om samtida svensk landskapsarkitektur. Där kan du läsa om vårt vinnande förslag för Slottstorget, Å-rummet och Rådhusesplanaden i Gävle. Boken sammanfattar över 50 aktuella projekt med foton, skisser och beskrivande texter. Läs mer om boken och köp den på förlagets sida eller här i butik.

 

© 2019 Karavan Landskapsarkitekter

 

Uppsala
Fyristorg 6, 2 tr
753 10 Uppsala
Tel+46 (0)72-222 71 91
kontoret@karavanlandskap.se

Stockholm
David Bagares gata 3
111 38 Stockholm
Tel +46 (0)72-222 71 91
kontoret@karavanlandskap.se